İSTANBUL FİLARMONİ DERNEĞİ GENEL KURULU’NDA
ATİLLA TUNA OYBİRLİĞİYLE BAŞKANLIĞA SEÇİLDİ
İstanbul Filarmoni Derneği, 8 Nisan Perşembe günü gerçekleştirdiği Genel Kurulu’nda Sanat Tarihçi Atilla Tuna oybirliğiyle başkanlığa seçildi.
Genel Kurul’un yapılması için İstanbul Filarmoni Derneği’ne bu büyük ve ferah salonun tahsisinde yardımcı olan CHP Şişli İlçe Başkanı Oya Akman’a ve ücretsiz olarak tahsisini sağlayan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’e dernek olarak ne kadar teşekkür etsek azdır
Genel Kurul Piyanist Cem Babacan’ın piyano resitaliyle başladı. Babacan, Schuman’ın 2 No’lu sol minör sonatını seslendirdi.
46 kişinin katıldığı Dernek Genel Kurulumuz şehitlere bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı çalındı.
Divan Kurul Üyeliğine Onur Güven (Başkan), Ahmet Yaşar Altınöz (Başkan Vekili), sekreterler Esma Layiç ve Yeşim Zengin’in seçilmesiyle Genel Kurul çalışmalarına başladı.
Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Atilla Tuna’nın konuşmasının ardından Alp Altıner 5 yıllık İFD faaliyet raporunu okudu.
Genel Kurul’da eksi yönetim ve denetle kurulları ibra edildi.
Dernek Tüzüğü’nde yapılan değişiklikle yönetim kurulu üte sayısı 7’den 9’a çıkarıldı.
Genel Kurul ayrıca İstanbul Filarmoni Vakfı ve İktisadi Kuruluşun kurulması için Yönetim Kurulu’na yetki verdi.
Genel Kurul’da konuşma yapan Dernek Başkanı Atilla Tuna, Türkiye Filarmoni Dernekleri Federasyonu ve İstanbul Filarmoni Vakfı’nın kurulması, Türkiye Çok Sesli Müzik Orkestraları Yasası’nın çıkarılması, İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın hayata geçirilmesi ve İstanbul’a yaraşır bir konser salonunun inşa edilmesi derneğin vizyonu olduğunu açıkladı.
Klasik Batı Müziği alanında Türkiye’nin en köklü ve en eski kuruluşlarından biri olduğunu söyleyen Tuna, yeni dönemde klasik müziğin geniş halk kitlelerine sevdirmek için çalışmalar yapacaklarını, İstanbul’da faaliyette bulunan müzisyen ve oda müziği topluluklarına destek vereceklerini; İstanbul’un en uzak mahallelerinde klasik batı müziğinin yaygınlaşması için çalışmalar yapacaklarını, İşsiz Müzisyenleri Destek Fonu’nu daha da genişleteceklerini, klasik batı müziği, opera, bale, jazz müziği alanlarında çalışan müzisyenlere Emeklilik Fonu oluşturacaklarını, öğrencilere burs imkanlarını artıracaklarını söyledi.
Cumhuriyetin 100. Yılı münasebetiyle özel bir kurul oluşturacaklarını ve bu kurulun Klasik Müzik alanındaki etkinlikleri koordine edeceğini belirten İFD Başkanı Tuna, Faruk Erengül adına düzenlenen yarışmayı kurumsallaştırmak istediklerini, 2021 / 22 sezonunda İstanbul Filarmoni Oda Orkestrası’nın her ay bir konser vereceğini, oda müziği toplulukları konserlerinin ise her ay Kadıköy ve Avrupa yakasında birer konser olarak devam edeceğini söyledi.
Birçok yeni etkinliği hedeflediklerini belirten Tuna sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl 29 Ekim tarihinde “Cumhuriyet Balosu” geleneğini yeniden başlatmak istiyoruz. Belediyelerle işbirliği içinde İstanbul’un en ücra mahallelerinde klasik batı müziğini sevdirmek için çocuk konserleri gerçekleştireceğiz; okullardaki müzik öğretmenlerimizle çalışmalar gerçekleştireceğiz; masterclass organizasyonu yapacağız; bu yıldan başlamak üzere her yıl klasik batı müziği, opera, bale ve jazz müziğinin durumunu yıllık raporlar hazırlayacağız; kurumsal ve bireysel destekçi programını ilan edeceğiz.
Bu yıl itibarıyla Cemal Reşit Rey adına ödüller vereceklerini ifade eden Atilla Tuna en büyük hayalinin ise İstanbul’a ikonik bir konser salonunun kazandırılması olduğunu söyledi.
İFD’de dört buçuk yıl başkanlık görevini yürüten eski başkan Alp Altıner genel kurulda son iki buçuk yılın faaliyetlerini anlattı. Konuşmasının ardından İFD Başkanı Atilla Tuna hizmetlerinden dolayı Alp Altıner’e plaket takdim etti.
Yapılan seçimlerde yeni yönetim, denetleme ve onur kurulları belirlendi.
İstanbul Filarmoni Derneği’ni iki yıl süreyle yönetecek yeni kadro şu isimlerden oluşuyor:
Yönetim Kurulu Asil: Atilla Tuna, Onur Güven, Eva Şarlak, Filiz Yolaçan, Caner Akgün, Sezai Kocabıyık, Onur Özkaya, Renan Koen ve Cem Babacan
Yönetim Kurulu Yedek: Burak Bilgili, Esma Layiç, Tuncer Gül, Seydi Sinan Erşahin, Çiğdem İyicil, Osman Diler, Onur Tahmaz, Duygu Esenkar, Artür Bağdasaroğlu
Denetleme Kurulu Asil: Melek Sedef Zeren, Naz Kurtoğlu Şen ve Murat Gürol
Denetleme Kurulu Yedek: Emin Asitanelioğlu, Alp Tümer, Yeşim Zengin
Onur Kurulu Asil: Rıfat Kayral, Mehmet Alp Altıner ve Cem Mansur
Onur Kurulu Yedek: Aydın Büke, Faruk Erengül, Ali Doğan Sinangil
Genel Kurul, piyanist Renan Koen’in Ali Darmar’a ait üç prelüdünü seslendirmesiyle sona erdi.