Güncel EtkinlikGüncel Sezon
Güncel Etkinlik
│
Etkinlik TakvimiGüncel Sezon
Etkinlik Takvimi
│
Etkinlik GeçmişiGüncel Sezon
Etkinlik Geçmişi
İstanbul Filarmoni Derneği
2020 – 2021 Sezonu Konserleri
Görüntülemek için üzerine tıklayınız
28 Aralık 2020 Pazartesi
İ.B.B. Cemal Reşit Rey Konser Salonu @ 20:00
Özel Etkinlik
İstanbul Filarmoni Derneği 75. Yıl Kutlama Konseri (Çevrimiçi)
İstanbul Filarmoni Oda OrkestrasıÖzgeçmişi görüntülemek için tıklayınız
Cem MansurÖzgeçmişi görüntülemek için tıklayınız (Orkestra Şefi)
Solistler: Aydın KarlıbelÖzgeçmişi görüntülemek için tıklayınız (Piyano)
Cihat AşkınÖzgeçmişi görüntülemek için tıklayınız (Keman)
Konser Gala Gösterimi: CRRKS Kanalı
Konserimizin gerçekleşmesinde yaptıkları değerli katkılarından dolayı teşekkür ederiz:
İstanbul Filarmoni Derneği’nin tarihçesinin anlatımı ve iFD Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Tuna’nın konuşması | |
Aydın Karlıbel’in, hocası Cemal Reşit Rey hakkında konuşması | |
Carl Czerny (1791-1857) | |
12 Grand Rondeaux Nationaux Brillants et Caracteristiques‘ten | |
XII. | Op. 192, Rondeau Turque (Türk Rondosu) |
Cemal Reşit Rey (1904-1985) | |
Zeybek operasından | |
Intermezzo | |
Çelebi operası, 2. perdesinden | |
İndim Yârin Bahçesine Gülden Geçilmez şarkısı | |
On Halk Şarkısı (koro şarkılarının piyano uyarlaması)ndan | |
Gazi Osman Paşa Türküsü | |
Anadolu İzlenimleri‘nden | |
II. | Manisa Zeybeği |
Keman ve yaylılar orkestrası için Andante ve Allegro |
28 Aralık 75. Yıl Kutlama Konserimizin program kitapçığını bilgisayarınıza PDF biçeminde indirmek için:
Cem Mansur
Orkestra şefi
İstanbul’da doğan Cem Mansur, müzik eğitimini Londra’da City University, Ricordi Şeflik Ödülü’nü aldığı Guildhall School of Music and Drama ve daha sonra Leonard Bernstein’in öğrencisi olduğu Los Angeles Filarmoni Enstitüsü’nde aldı.
1981-1989 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın şefliğini yapan Mansur, Londra’da English Chamber Orchestra’yla başarılı bir çıkış yaptığı 1985 yılından sonra çalışmalarını yurtdışında yoğunlaştırdı. Hollanda, Fransa, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Macaristan, Almanya, İsveç, İspanya, Meksika, İsrail, Güney Afrika, Rusya, Finlandiya ve Hırvatistan’da orkestra ve opera kuruluşlarıyla konuk şef olarak çalışmalarını sürdüren sanatçı, 1989-1997 yılları arasında Oxford Şehir Orkestrası Birinci Şefliğini yaptı. 1998’den 2011 yılında kapanışına kadar Akbank Oda Orkestrası Daimi Şefliğini yaptı. Burada tasarladığı ilginç programların yanı sıra “Bach, Caz ve Lale Devri”, “Alla Turca”, “1789 / Akl-ı Seim’in Müziği”, “At-Nağmeler” ve “İstanbul’da Erguvan Zamanı” gibi etkinliklerle dikkat çekti.
Cem Mansur’un son yıllarda sık sık birlikte çalıştığı kuruluşlardan bazıları: Helsinki Filarmoni Orkestrası, Torre del lago Puccini Festivali, Kirov Operası, Royal Philharmonic Orchestra, London Mozart Players, City of London Sinfonia, BBC Concert Orchestra, George Enescu Filarmoni Orkestrası, Prag Ulusal Tiyatrosu, Mexico City Filarmoni Orkestrası ve Londra Holland Park Opera Festivali.
Barok çağdan günümüze kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan repertuvarında, alışılmamış ve unutulmuş eserlere de yer veren Mansur, 1986 yılında Londra’da, Edward Elgar’ın bitmemiş operası The Spanish Ladynin ilk seslendirilişini, 2000 yılında City of London Festivali’nde Jacques Offenbach’ın 126 yıldır duyulmayan operası Whittington‘u yönetti.
Arvo Pärt’in 4 Numaralı Senfoni “Los Angelos”ının Avrupa prömiyeri, 2009 yılında Cem Mansur yönetiminde Helsinki Filarmoni Orkestrası tarafından seslendirildi. Mansur, Mayıs 2010’da, aynı bestecinin Veni creator‘unun dünya prömiyerini Lublin Filarmoni Orkestrası’nı yöneterek gerçekleştirdi.
Türkiye/Ermenistan ve Türk/Yunan Gençlik Orkestraları şefi, ve İngiltere’nin en eski ikinci korosu Ipswich Choral Society’nin fahri başkanı olan Mansur, 2007 yılında kurduğu ve kurucu şefi olduğu Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası’nı, profesyonel bir yönetime kavuşturma ve kurumsallaştırma amacıyla, Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası adıyla yeniden yapılandırmıştır.
Mansur, Ekim 2019’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da onayıyla, Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni olarak atanmıştır.
Dr. Aydın Karlıbel
Piyano
1957’de İstanbul’da doğan Aydın Karlıbel müzik çalışmalarına dört yaşında başladı. Dokuz yaşında Cemal Reşit Rey’in öğrencisi oldu. Kolej Saint-Michel, Robert Kolej, Boğaziçi Üniversitesi Dilbilim-Edebiyat ve Eğitim Fakülteleri’nden mezun oldu. 1986’da L.R.S.M. Piano Performance Diploması ve sonraki yıllarda Viyana Ustalık Kurslarında Alexander Jenner ile James Tocco’nun sınıflarından diplomalar aldı, Siena’da Accademia Chigiana’daki kurslara katıldı. Piyano çalışmalarını Ayşegül Sarıca ile yaptığı İ.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü – MIAM’dan 2009’da Doktor unvanını aldı.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde otuz iki yıl boyunca yüzlerce temsilde görev aldı, yurtiçi ve yurtdışı turnelere katıldı. Besteleri Almanya’da Keturi Musikverlag tarafından basıldı, yurtiçinde ve dışında yorumlandı, Kalan, Lila, Iton firmaları ve TRT tarafından yayınlandı. Bayreuth, Nürnberg, Budapeşte, Eger’de eserlerinin de seslendirildiği konserlerde yer aldı. Sabancı Müzesi, CRR Konser Salonu, Boğaziçi ve Koç Üniversiteleri ile Ankara Operası’ndaki resitallerinde birçok piyano projesini gerçekleştirdi. CD kayıtları 2014’te Hector Berlioz Müzesi koleksiyonlarına dahil edildi. Ian Kemp’in Berlioz: Les Troyens adlı eserini dilimize çevirdi.
Belediye Konservatuvarı (1975), 1. Nejat Eczacıbaşı Kompozisyon (1996; mansiyon), TRT 75. Yıl ve Mersin Portakal Çiçeği Kompozisyon (2011; ikincilik) yarışmalarında ödül aldı. Ayrıca Cambridge Biographical Center’ın “Outstanding Musician”, Türk Lions Derneği’nin “Hizmet Gönüllüleri”, Semiha Berksoy Opera Vakfı’nın “Onur Ödülü” (2016) ve 7. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “En iyi Kayıt” (2017) ödülüne layık görüldü.
Sanatçının başlıca eserleri 3 opera, Atatürk ve Çanakkale senfonileri, iki piyano konçertosu, oda müziği, koro eserleri ve marşların yanı sıra çeşitli uyarlamaları kapsamaktadır. Karlıbel’in sanatı, evrensel etkiler kadar Türk estetiğinin özgün renklerini de yansıtmayı amaçlamaktadır.
Cihat Aşkın
Keman
İstanbul doğumlu Türk kemancı Cihat Aşkın hem doğu hem de batı dünyasına hâkim olan ve ayakları dünyanın iki kıtasına basmış bir kültür insanı olarak şekillenen kimliği ile Türk keman okulunun uluslararası temsilcisi olarak tanınmıştır. Aşkın olağanüstü yeteneği ve disiplinli çalışmaları ile başarılı bir öğrencilik dönemi geçirerek Prof. Ayhan Turan’ın sınıfından mezun oldu. 12 yaşında ilk resitalini veren Aşkın, 15 yaşına geldiğinde tüm Paganini Kaprisler’i yorumlayarak ve Türkiye Cumhurbaşkanlığı Orkestrası ile ilk konserlerini vererek yurt çapında tanındı. Daha sonra Londra’da bulunan Royal College of Music’de Rodney Friend ve The City University’de Yfrah Neaman ile çalışmalarına devam ederek Master ve Doktora programlarını bitirdi.
Menuhin ve Flesch yarışmaları dahil ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi olan Aşkın’a “Roma Foyer des Artistes” ve “The Kennedy Center” – Altın Madalya ve Buenos Aires Fahri Hemşehrilik Madalyaları da tevdi edildi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 1998’de Doçent, 2006’da Profesör unvanlarını alan sanatçı aynı çatı altında, 1999 ve 2012 yılları arasında Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MIAM) kurucu ve eş-başkanı olarak akademik görevlerini ve sanatsal faaliyetlerini sürdürdüğü gibi 2008-2012 yılları arasında da Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nın Müdürlüğü yaptı.
Müzik otoriteleri tarafından günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden biri olarak kabul edilen Aşkın; Jesus Lopez Cobos, Alexander Dmitriev, Yoel Levi, Shlomo Mintz ve Ida Haendel gibi dünyaca ünlü müzisyenler ile aynı sahneyi paylaştı. Dünyanın dört bir yanında, Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Uzak Doğu, Asya ve Afrika’da bulunan birçok sanat merkezinde konserler verdi ve çeşitli festivallere katıldı. Arjantin, Bulgaristan, Çin, İsrail, İsviçre, Polonya, Rusya ve Sırbistan gibi ülkelerde gerçekleştirilen uluslararası yarışmalara jüri üyesi olarak davet edildi. Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa ve Ortadoğu’da önemli üniversitelere Masterclass ve ders vermeye de davet edilen Aşkın 1999-2011 yılları arasında İsrail, Keshet Eilon Yaz Okulu’nda, 2011-2017 arasında da İsviçre Crans Montana Yaz Okulu’nda fakülte üyesi olarak görev yaptı.
2001 yılında çocukların erken yaşta müzik estetiği ile tanışmasını sağlamak amacı ile Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) projesini kuran sanatçı bu hareket ile Türkiye’de ve yakın coğrafya da çok sayıda yetenekli sanatçının sahne kariyerini başlattı ve bu hareket büyük bir devrim hareketi olarak algılandı.
Kalan Müzik sanatçısı olan Aşkın, birçok Türk eserinin ilk CD kaydını gerçekleştirdi. 2006 yılında, dünya keman literatüründe bir ilk olan “Kreutzer 42 Etüd” albümü yayınlandı. Keman ve başka enstrümanlar için aranjmanlar ve film müzikleri ile ilgili çalışmalar yaptı, radyo ve TV kayıtları gerçekleştirdi. Kalan Müzik’in yanısıra Warner Classics, Meridien, CPO, Marco Polo ve Naxos firmalarında da kayıtları yayınlandı.
Müzik hayatına kurumsal olarak birçok yapı kazandıran Aşkın 2001 yılında “İstanbul Oda Orkestrası” ve 2007 yılında da “Aşkın Ensemble”ı kurarak sezon konserleri düzenledi. Aynı zamanda 2013 yılından itibaren “Dünyanın Kemanları” festivalini düzenleyen Aşkın’a, Yalçın Tura, Ertuğrul Oğuz Fırat, Arda Agoşyan, Oğuzhan Balcı, Kamran İnce ve Hasan Tura eserlerini ithaf etmişlerdir.
Sanatçı, konserlerinde Jean-Baptiste Vuillaume (1846) ve Gaetano Sgarobotto (1924) kemanlarını kullanmaktadır.